ZMĚNY VE STAVEBNÍM SPOŘENÍ 2024

V průběhu loňského roku byla v oblasti stavebního spoření žhavým tématem změna státní podpory. Jak to nakonec dopadlo? Co se změnilo? A jak se to dotkne nových a současných smluv?

Pojďme se podívat na 2 nejvýznamnější změny:

  • Snížení státní podpory
  • Danění státní podpory

SÍŽENÍ STÁTNÍ PODPORY

Úprava státní podpory zasáhne peněženky všech, kteří využívají tento způsob spoření. Státní podpora se totiž od 1. ledna 2024 snížila, a to rovnou o celou polovinu! Nově tedy můžete na své smlouvě získat státní podporu ve výši 5 % z vkladů, maximálně však 1 000 Kč ročně.

Abyste využili maximální státní podporu, musíte na svou smlouvu vložit min. 20 000 Kč ročně. Tato změna se týká všech smluv, i těch uzavřených před účinností nového nařízení.

Pozitivnější zprávou je, že se změna nedotkne již připsané státní podpory. I státní podpora za rok 2023, která bude připsána tento rok v dubnu, bude vyplacena dle starých pravidel.

Podmínky pro výplatu státní podpory zůstávají stejné. Stavební spořitelna ji vyplatí, pokud splníte podmínku spoření minimálně šest let nebo pokud využijete úvěr ze stavebního spoření na bydlení.

 

DANĚNÍ STÁTNÍ PODPORY

Tato změna se sice dotkne výrazně méně střadatelů, pokud ale máte stále platnou nějakou ze starších smluv, může se tato úprava týkat zrovna Vás.

Do teď se státní podpora nedanila vůbec. Nově je považována za ostatní příjem podle § 10 odst. 1 písm. q), Zákona o daních z příjmu.

Tento zákon určuje, že pokud celkové příjmy ze státní podpory a dalších zdrojů tohoto druhu překročí ve zdaňovacím období hranici 50 000 Kč, podléhají zdanění.

POZOR! Státní podpora se vyplácí až při ukončení smlouvy, což může znamenat, že pokud na své smlouvě spoříte dlouhodobě, součet státní podpory za všechny odspořené roky může překročit uvedených 50 000 Kč a budete muset vyplacenou státní podporu zdanit.

 

Tyto zásadní změny nás přímo vybízejí k zamyšlení, zda je vůbec výhodné využívat stavební spoření, když je tu spousta jiných, efektivnějších možností, jak zhodnotit svoje finance.