PŘÍBĚH PRODEJE DOMU S NEDOKONČENOU KOLAUDACÍ

Prodej rodinného domu v Důlní ulici byla jedna velká pohádka. Vše šlo jak po másle od samého začátku. Inu, snový prodej domu. Ehm, kéž by to tak bylo. 😅

Nemovitost byla plná kontrastů. Velkoryse pojatý rodinný dům na okraji Varnsdorfu, s nadstandardními stavebními i interiérovými prvky a krásnou zahradou.🌳 Balada!😊 Jen pro příklad: skvostná pracovna v anglickém stylu, garáž pro čtyři auta, zahrada s holandskými dřevinami, podlahové vytápění, schodiště z masivu.

Naproti tomu skutečnost, že před lety majitelé nedokončili plánovanou rekonstrukci, a dům kvůli tomu působil opotřebovaným a nedokončeným dojmem.🏚 Dalším negativním faktorem byly vysoké náklady na provoz domu, především kvůli vytápění elektřinou ( už před zdražením energií byly fakt vysoký). A abych nezapomněl, na půdě již několik let pokojně žila rodina kun.🦦 Když k tomu připočteme nedokončenou kolaudaci přístavby (čtěte přístavbu jako 2/3 domu) z roku 2000, bylo jasné, že zde se nudit opravdu nebudu.

Po domluvě s prodávajícími jsme dům, i přes výše zmíněné faktory, dali do neveřejného prodeje. Byl tak k dispozici především našim klientům. Veřejný prodej byl plánovaný až po dokončení chybějící kolaudace. K tomu nakonec ani nedošlo, protože jedni z našich klientů si dům vybrali jako své vysněné bydlení. I přes nedokonalosti domu spatřili jeho ohromný potenciál. Dokázali si představit, jak bude jejich dům po rekonstrukci vypadat.🏠 S vědomím toho, že si na stěhování budou muset pár měsíců počkat, a to především kvůli nedokončené kolaudaci, která bránila čerpat hypotéku, podepsali rezervační smlouvu a začali čekat, a čekat. ⏳

K prodeji a převodu nemovitosti vedla ještě dlouhá, administrativní cesta.📑 S prodávajícími byla od začátku skvělá komunikace a na všech nedostatcích skvěle spolupracovali, aby bylo vše co nejdříve v pořádku.

 

Co vše jsme k prodeji zařídili, aby vše bylo právně v pořádku a pro majitele byl prodej co nejvíce bezpečný:
✅ Kompletní zakreslení domu od projektanta dle skutečného stavu
✅ Geometrický plán domu
✅ Revize vody a elektřiny na nové části domu, včetně tlakových zkoušek
✅ Technickou zprávu nemovitosti od společnosti NemoInspekt
✅ Vyhnat kuny ze střechy, dvakrát 😀

 

U některých kroků jsme museli vystát důlek, než jsme se potřebných dokumentů dočkali. Nekonečné návštěvy stavebního úřadu (zde musím říct, že nám na stavebním úřadu velmi pomohli a celý proces kolaudace významně urychlili). Urgování geodeta, projektanta, to byl náš denní chléb.

Pro vyšší ochranu prodávajících jsme také pozvali inspekční firmu NemoInspekt, která celý dům stavebně prohlédla a zaznamenala problémy a nedostatky. Tuto službu rád využívám při prodeji starších nemovitostí, abychom předešli případným reklamacím nebo zpětným slevám.

Po půl ročním martiriu, přemlouvání a uklidňování se úspěšně podařilo zajistit vše potřebné a prodej nemovitosti dokončit do zdárného konce. Současní majitelé nemovitost již rekonstruují. Čeká je hodně práce, ale s jejich energií a zápalem vše zvládnou. Samozřejmě na počátku musí překonat porodní bolesti, které jsou u starších domů běžné, ale věřím, že si vykouzlí nemovitost svých snů, kde se jim bude pohádkově bydlet. 🏠