PŘIJDE S KRIZÍ ZLEVNĚNÍ PANELOVÝCH BYTŮ?

Během krize v roce 2009 poklesly ceny nemovitostí. V té nynější, spojené s pandemií Covidu-19, je toto snižování daleko pomalejší a bude se pravděpodobně týkat jenom určitých lokalit. Řeč je o periferiích měst, nebo o jiných méně atraktivních oblastech, odkud je příliš dlouhá dojezdová vzdálenost, nebo slabá možnost pracovního uplatnění. Odhadovaný procentuální počet snížení cen se může pohybovat od 10 do 15 %.

Kde s poklesem hodnoty naopak nepočítat?

Pokles cen se kvůli vysoké poptávce ze strany vyšší střední třídy, nebo investorů, nebude týkat nemovitostí v centru velkých měst. A to nehledě na jejich stav z hlediska stáří. Bytů je na realitním trhu nedostatek; nelze počítat s výrazným poklesem ceny ani u domů a stavebních pozemků. Ty patří na realitním trhu mezi největší stálice.

Dlouhodobě jsou ceny bytů v České republice velmi vysoké, z pohledu poptávky je na tom samozřejmě nejhůře město Praha. V lednu 2021 zde cena bytů vystoupala na 93 678 Kč za m² (z reportu společnosti Reas, která prostřednictvím služby Atlas Cen mapuje realitní trh v ČR na základě ověřených dat z katastru nemovitostí). V městě Brně je situace s nedostatkem nemovitostí velmi podobná. Zde stoupla cena za metr čtvereční meziročně o více než 20 % a aktuálně dosahuje hodnoty 72 455 Kč za m². Naopak nižší ceny se objevují v Moravskoslezském kraji (v lednu v průměru za 24 673 Kč/m²) nebo Jihočeském kraji (32 738 Kč/m²).

 

Jak je na tom Liberec a okolí?

Ani zde není situace příliš příznivá. Ceny bytů vzrostly za 2 roky o čtvrtinu. Zájem je také o nemovitosti v místech, které před pandemií spíše stagnovaly – kvůli omezenému cestování vzrostl zájem o chalupy a apartmány na horách. Touha po úniku z města se tudíž projeví na horských lokalitách, mimo jiné i v Krušných horách a Krkonoších.

 

Závěrem: Co z toho můžeme vyvodit?

Lidé považují nemovitost za formu konzervativní investice. Předvídat pokles cen bytů je velmi obtížné, ale pokud se tak stane a byty skutečně zlevní, bude se jednat o krátkodobou korekci realitního trhu. Po následném oživení ekonomiky, se růst cen vrátí a tento krátkodobý pokles bude opět rychle vyrovnán. Ten, kdo koupí byt, který si následně ponechá minimálně 5 let, na své investici vždy vydělá.

 

 

Zdroje:

Experti: Krize zlevní byty v panelácích

Čekáme na propad cen bytů, věříme pozemkům a horám, říká jednatel realitního fondu