BUDOU HYPOTÉKY LEVNĚJŠÍ?

Jistě jste zaznamenali, že ČNB opět sáhla ke snížení 2T Repo sazby, a to na 1 %! 🏦
Lidé jásají. Těší se na snižování úroků i na hypotékách. 📉 Dojde, ale ve skutečnosti ke snížení úrokových sazeb i na hypotékách?

Současná situace ohledně koronaviru, blížící se recese české ekonomiky, to jsou strašáci pro české banky. Banky se obávají, že vlivem poklesu ekonomiky bude více klientů v platební neschopnosti a nebudou schopni hradit své závazky. Co tedy může znamenat snižování úrokových sazeb ze strany ČNB?

Podívejme se o více než deset let zpátky, jaká byla situace během poslední ekonomické krize z pohledu vývoje základní úrokové sazby ČNB a úrokových sazeb bank?

Graf v obrázku ukazuje, že ČNB v listopadu 2008 začala výrazně snižovat 2T Repo sazbu, kdy jsme se z 3,5 % dostali na 0,75 % v květnu 2010, tedy za rok a půl snížila sazbu o 2,75 %. Jak na toto snižování reagovaly banky? Svou sazbu dokonce mírně navyšovali. Úrokové sazby začaly klesat až na konci roku 2010, když se české ekonomice začalo dařit. Proč banky v roce 2008/2009 nereagovali na snižování základní úrokové sazby okamžitě? Jak myslí banky v době ekonomické nejistoty a pravděpodobné recese české ekonomiky?

Banky více prověřují klienta, především z hlediska příjmů. Řeší především udržitelnost a zdroj příjmu. Některé banky už nechtějí půjčit peníze lidem, kteří jsou finančně dotčeni aktuální situací
Banky si klienty více vybírají. Raději budou mít méně klientů, ale za to ty, o kterých vědí, že jim budou bez problému splácet
Díky snižování základní úrokové sazby ze strany ČNB, mají banky větší obchodní marži. Tu si pravděpodobně v současnosti ponechají v rezervě pro případ, že by měli větší počet klientů, kteří by spadli do platební neschopnosti. Nejsou tedy v současné době motivováni sazby snižovat

Banky zkrátka a dobře budou mít větší problémy než dříve. Už nyní řeší odklad splátek, budou řešit platební neschopnost řady klientů. Nejsou tedy v současné době motivováni sazby snižovat, možná naopak se dočkáme mírného zvýšení sazeb a možná i zpřísnění podmínek poskytování hypoték.

Pokud tedy řešíte hypotéku, nebo ji v nejbližší době plánujete, určitě neváhejte se na mě obrátit, baychom mohli vše vyřešit co nejdříve. Pro případ, že potřebujete poradit s odkladem splátek, jsem taktéž k dispozici. Společně to zvládneme.